i najnowocześniejsza kiszarnia na terenie południowej Polski w Charsznicy
Zajmujemy się produkcją kapusty kiszonej i ogórków kiszonych. To właśnie w tym roku powstały w naszej rodzinie pierwsze cztery silosy.
Więcej o nasNatura Smaku Eko to deklaracja zdrowego i świadomego stylu życia. Wewnętrzna równowaga organizmu wynikająca ze zbilansowanej diety.
Te wartości są dla nas najważniejsze i o nie opieramy naszą filozofię biznesu. Dostarczamy konsumentom wyłącznie naturalne, ekologiczne, najwyższej jakości, smaczne produkty, powstałe z troską o zachowanie wszystkich wartości odżywczych i witamin. Bez konserwantów i polepszaczy.
Siła Natury to linia produktów konwencjonalnych, produkowanych z najwyższej jakości surowców.
Dzięki ogromnemu zaangażowaniu wypracowaliśmy metody produkcji, za pomocą których jesteśmy w stanie produkować zdrowe kiszonki bez konserwantów, które należy przechowywać w warunkach chłodniczych, a także produkty nadające się do przechowywania w temperaturze pokojowej.
To produkty, które należy przechowywać w warunkach chłodniczych, a także produkty nadające się do przechowywania w temperaturze pokojowej.
Bez dodatku substancji konserwujących oraz niepoddane procesowi pasteryzacji.
Znajdziesz tu kulinarne przepisy z udziałem m. in. Tomasza Jakubiaka, wykorzystującego nasze produkty.
ZobaczDzięki tradycyjnej metodzie jaką wykorzystujemy w Charsznicy zarówno ogórki kiszone jak i kapustę kiszoną wyróżnia niepowtarzalny smak.
Cechuje nas dbałość o szczegóły, używamy najlepszej jakościowo soli, wykrawamy mechanicznie głąba z każdej główki, starannie monitorujemy proces produkcji na każdym etapie rozpoczynając od doboru odpowiedniej odmiany kapusty.
Oczywiście! Kiszonki zawierają dużą ilość witamin m.in. B1, B2, C, A, E oraz K. Wspomagają funkcjonowanie jelit i pomagają w odchudzaniu. Są również źródłem naturalnych probiotyków.
Odpowiedniej jakości sól decyduje o poprawnym przebiegu procesu kiszenia. Większość soli dostępnej na rynku niestety zawiera substancję zapobiegającą zbrylaniu (żelocyjanek potasu E536), inaczej zamiast soli sypkiej kupowalibyśmy sól zbryloną.
W naszym zakładzie sól jest rozkruszana tuż przed użyciem. Dzięki temu wyeliminowaliśmy użycie substancji chemicznej, o której większość z nas nawet nie słyszała!
Ogórki kiszone ekologiczne cechuje najwyższa jakość, używamy tych samych składników, których używali nasi dziadkowie. Wszystkie użyte składniki posiadają certyfikat jakości ekologicznej.
Zawsze dozujemy odpowiednią ilość czosnku, kopru, chrzanu i liścia laurowego a także jako jedyni w Polsce – kory dębu, która nadaje charakterystyczny aromat, a także podnosi właściwości zdrowotne.
Przede wszystkim smakiem! Udowodniono naukowo, że produkty rolnictwa ekologicznego posiadają lepsze walory smakowe, które są dodatkowo wzmacniane w trakcie procesu kiszenia. Produkty ekologiczne są również zdrowsze i wpływają na poprawę funkcjonowania organizmu.
Ogórki kisimy w miesiącach wakacyjnych – lipcu i sierpniu. Trafiają one do beczek maksymalnie w 24 godziny od zbioru. Kapustę natomiast kisimy głównie jesienią, ale zapasy uzupełniamy także wiosną – kapustą z chłodni.
Kiszonki ekologiczne Natura Smaku oraz konwencjonalne dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Natomiast kiszonki Siła Natury można znaleźć w sieci Żabka.